Een bijzonder (knap) verhaal

Tot 1960 waren de regio’s Parana State en Sao Paulo State één van de belangrijkste koffieproducerende regio’s van Brazilië. Vanwege de vrieskou in deze regio’s en de opkomst van de grote koffieregio's in het noorden van Brazilië stagneerde de productie. Hierdoor vertrokken veel koffieboeren en families naar het noorden en lieten de plantages achter zich. Echter, als gevolg van de klimaatverandering zijn deze regio's sinds korte tijd weer aantrekkelijk geworden voor koffieboeren. Niemand zag echter het nieuwe potentieel van deze regio’s in tot het moment dat de oprichters van Capricornio Luiz Saldanha en José Antonio Rezende deze in vergetelheid geraakte regio’s weer nieuw leven wilden inblazen. In samenwerking met 21 gepassioneerde boeren startten zij het Four Seasons-project. Hierbij helpen ze de koffieboeren hun verouderde plantages om te bouwen tot moderne, ecologisch duurzame boerderijen om hun koffies volgens de hoogste normen te verwerken. En met resultaat! 

 

Wat deze regio zo bijzonder maakt is de combinatie van breedtegraad en de hoogte waarop de koffies worden verbouwd. De ‘reguliere’ koffiegordel ligt rond de evenaar tussen 23º noorderbreedte en 25º zuiderbreedte. Hier zijn de groeiomstandigheden optimaal wat betreft klimaat, bodem, neerslag en temperatuur. Capricornio ligt echter ten zuiden van deze breedtegraden. Velen zouden zeggen dat deze koffies daarom 'onvoldoende hoogte en de verkeerde breedtegraad' hebben. Hier groeien de koffies op een hoogte tussen de 400 en 1200 meter hetgeen erg laag is voor Arabica. De winters kunnen koud zijn en de gemiddelde temperaturen zijn lager waardoor het rijpingsproces van de koffiebessen aanzienlijk wordt verlengd. Dit betekent zoetheid, wat zeer wenselijk is als eindresultaat, maar dit gaat ook snel verloren als de koffiebonen niet op een juiste wijze worden gebrand. De koffiebranders dienen daarom rekening te houden met deze unieke groei en samenstelling van de koffieboon om met succes alle zoetheid en smaken uit de bonen te extraheren.  

Koffieboer Braziliaanse Samba

 

Brazilië - Parana State & Sao Paulo State

Capricornio is actief in het zuiden van Brazilië en specifiek in de regio’s Parana State en Sao Paulo State. Wat Capricornio zo uniek maakt is de breedtegraad in combinatie met de hoogte (450 - 1.200 m) waarop zij hun koffies verbouwen.

Braziliaanse Samba

Zuid-Amerikaans temperament

Voor de liefhebber van een stevige koffie met een explosie van chocolade en kruidige smaken.